АРХИТЕКТОНСКО – ГРАДИТЕЉСКО И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ПОЛИМЉА, ОД ТРАДИЦИОНАЛНОГ ДО МОДЕРНОГ – II САОПШТЕЊЕ И ПРОГРАМ

АРХИТЕКТОНСКО – ГРАДИТЕЉСКО И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ПОЛИМЉА, ОД ТРАДИЦИОНАЛНОГ ДО МОДЕРНОГ – II САОПШТЕЊЕ И ПРОГРАМ

Прва научно стручна конференција у организацији Удружења инжењера Полимља под називом „Архитектонско – градитељско и културно наслеђе Полимља, од традиционалног до модерног“ одржаће се у Пријепољу у Дому културе Пријепоље, ул. Санџачких бригада бб, у петак 20. октобра 2023. године са почетком у 10:30, када је планирана регистрација учесника и издавање материјала.

Суорганизатори поменуте конференције су Савез инжењера и техничара Србије, Општина Пријепоље, Музеј у Пријепољу, Дом културе Пријепоље, а све уз подршку Инжењерске коморе Србије Регионални центар Чачак, и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

У географској области која се истражује постоји обиље значајних споменика културе попут манастира Милешеве, манастира Св. Николе – Прибојска Бања, манастира Св. Георгија у Мажићима (Прибој), обновљених манастира Увца, Дубраве, Куманице, затим Св. Константина и Св. Ане (цркве Јање-село Рутоши Нова Варош), Св. Тројице у Дубници (Нова Варош), цркве Благовештења у Штиткову (Нова Варош), као и цркве Св. Апостола Петра у Бијелом Пољу, средњевековних грађевина попут Милешевца, Јатага, Оштрика (Прибој), Клака (Нова Варош), затим стамбених, градских и сеоских кућа из 19. века, сакралних хришћанских и муслиманских објеката; црквина, манастирских остатака као и џамија, медреса, верских муслиманских школа и др. Такође, запажене су успешне реализације стамбене и архитектуре других намена из периода модерне архитектуре. Поред градитељског наслеђа циљ је да се прикажу и остали слојеви културне заоставштине регије: занатство, ручни рад, школство, иконопис, као и друге уметничке делатности. Циљ Конференције је да презентује нова стручна и научна сазнања као и нове истраживачке резултате у проучавању горе наведеног реализоване у последњим деценијама ХХ и ХХI века. 

Теме конференције биће Осврт на историју Средњег Полимља од праисторије до савременог доба, Археолошка налазишта у Полимљу, Од традиционалног до савременог архитектонског и градитељског наслеђа, Народно градитељство Полимља, Култура становања Полимља, Сакрална архитектура Полимља, Од манастира Милешеве до Уметничке колоније „Милешева“ и Обновљене цркве, манастири и џамије- прошлост и садашњост.

Друго саопштење и програм конференције „Архитектонско – градитељско и културно наслеђе Полимља, од традиционалног до модерног“ можете погледати овде.