Утицај малих хидроелектрана на животну средину

Утицај малих хидроелектрана на животну средину

Brojne studije su pokazale da izgradnja i rad malih hidroelektrana dovode do destrukcije biodiverziteta u vodotokovima, poremećaja hidrološkog režima, destabilizacije vodosnabdevanja, ugrožavanja tradicionalnog načina života lokalnog stanovništva i razvoja lokalnog turizma u zaštićenim područjima.

Izgradnja malih hidroelektrana na brojnim područjima širom Srbije je, očigledno, unosan posao za investitore i određene interesne grupe, jer je država u obavezi da prvo otkupi struju iz obnovljivih izvora energije, i to po uvećanim cenama.

Sa druge strane, MHE nanose ogromnu ekološku štetu u zaštićenim prirodnim područjima. Lokalnom stanovništvu uništavaju resurse od kojih njihov život i rad zavise.

Istraživanja ukazuju da su energetski efekti MHE vrlo mali i da nemaju uticaj na strategiju povećanja udela OIE u ukupnoj proizvodnji. Ukoliko bi bilo igrađeno svih 850 MHE, Srbija bi svoju energetsku sliku popravila za 2.5-3%, po ceni da uništi na hiljade km lokalnih rečica, reka i puteva, uglavnom u zaštićenim područjima zemlje.

Dalje, MHE mogu dovesti i do rizika pojave klizišta na područjima gde se grade.

Potrebno je pomenuti i nepostojanje kriterijuma kojima bi se sagledali svi važni aspekti za izgradnju i rad MHE, kao što su socijalni, ekonomski i aspekt zaštite prirode, zatim loša zakonska rešenja o izgradnji MHE, kao i veoma slab uticaj institucija iz oblasti upravljanja vodama i zaštite životne sredine.

Svesno posledica koje mogu da izazovu MHE, lokalno stanovništo širom Srbije u poslednjih nekoliko godina vodi oštru borbu protiv izgradnje i rada istih, a u cilju očuvanja prirode i svih njenih resursa.

Studiju o uticaju malih hidroelektrana na životnu sredinu, kao i stav stručnih organizacija i pojedinaca, koji se bave ovom oblašću, možete pogledati na sledećim internet stranicama:

https://riverwatch.eu/en/balkanrivers/studies

http://www.ains.rs/stavovi.php?vise=TRUE&id=468

https://balkangreenenergynews.com/rs/akademija-inzenjerskih-nauka-srbije-o-mhe-greske-posledice-i-resenja/

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/u-cevima-ce-biti-3000-kilometara-reka-srpski-inzenjeri-traze-da-se-zabrani-gradnja/tjees0n

https://www.danas.rs/drustvo/realna-stetnost-mini-hidroelektrana-o-kojoj-graditelji-ne-govore/