У ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ 22.9.2018. ГОДИНЕ ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИНЖЕЊЕРСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА РЕГИОНАЛНУ САРАДЊУ (ИИРС)

У ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ 22.9.2018. ГОДИНЕ ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИНЖЕЊЕРСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА РЕГИОНАЛНУ САРАДЊУ (ИИРС)

U Beogradu je u subotu 22.9.2018. godine, održana sednica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju (IIRS). U radu sednice učestvovale su sve članice IIRS i to: Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Bugarska, Crna Gora i Srbija, koje su ujedno i članice Evropskog saveta inženjerskih komora (European Council of Engineers Chambers - ECEC).

Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva predstavljali su dr Mirko Orešković dipl. građ. inž, koordinator Opšte radne grupe IIRS, nekadašnji predsednik i jedan od osnivača Evropskog saveta inženjerskih komora, Zvonimir Sever dipl. građ. inž, predsednik HKIG, Ivan Paska dipl. građ. inž. i Željko Sokolić dipl. građ. inž. Komoru ovlašćenih arhitekata i ovlašćenih inženjera Republike Makedonije predstavljao je predsednik prof. dr Mile Dimitrovski dipl. maš. inž. i Dimče Atanasovski dipl. pravnik, sekretar Komore. U ime Inženirske zbornice Slovenije sednici je prisustvovao predsednik, Mr Črtomir Remec dipl. građ. inž, koji je i  predsednik ECEC. KIIP - Komoru inženjera investicionog projektovanja predstavljali su Ivan Karaleev dipl. inž. el, predsednik i Svetlana Nikolčeva dipl. građ. inž. potpredsednik. Inženjersku komoru Crne Gore predstavljao je predsednik Boris Ostojić dipl. inž. el. U ime Inženjerske komore Srbije, sednici su prisustvovali potpredsednik Upravnog odbora IKS Latinka Obradović, dipl. građ. inž., prof. dr Dragoslav Šumarac, dipl. građ. inž, potpredsednik Izvršnog odbora ECEC, član Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije i predsednik Izvršnog odbora matične sekcije projektanata, v.d. sekretara Komore Ivana Magdelinić, dipl. pravnik, Prof. dr Dušan Mladenović, dipl. inž. saob, zamenik predsednika Komisije za međunarodnu saradnju i Branislava Babić str.ecc.

Sve članice IIRS, koje su ujedno i članice ECEC, dale su pisanu podršku Inženjerskoj komori Srbije za upućivanje predloga predsednici Vlade Ani Brnabić i potpredsednici Vlade Republike Srbije prof. dr Zorani Mihajlović i Njegovoj ekselenciji Sem Fabriciu, ambasadoru i šefu Delegacije EU u Republici Srbiji, za obustavljanje daljih aktivnosti na usvajanju Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 12.09.2018. godine, u delu koji se odnosi na uređenje statusa Komore.

""

Povodom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 12.9.2018. godine, kojim se između ostalog menja i na nov način uređuje status, delokrug rada i način izbora organa i tela Komore, zauzet je jedinstven stav da inženjerska i druga strukovna udruženja u Evropi imaju stogodišnju tradiciju samostalnog, nezavisnog organizovanja po principima nezavisnosti i samostalnosti struke i da je svaki pokušaj "podržavljenja" komore kao strukovnog udruženja, neprihvatljiv.

Potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora, prof. dr Dragoslav Šumarac je istakao da će kroz raspravu, koja je u toku, nastojati da se izvrši dopuna Direktive EU, čime bi ovlašćeni (odgovorni) inženjeri bili tretirani kao regulisana profesija.

Na temu međusobnog priznavanja profesija u okviru članica Evropskog saveta inženjerskih komora i upitnika koji je ECEC prosledio svojim članicama, IIRS je doneo zaključak da iskustvo ne može biti zamena formalnom obrazovanju, osim u izuzetnim slučajevima u kojima se donose posebne odluke.

Poseban akcenat dat je pripremi predstojeće Generalne skupštine Evropskog saveta inženjerskih komora, koja će se održati u novembru 2018. godine u Zagrebu.

Na sednici su razmatrani rezultati projektnih timova IIRS, pokrenuta je inicijativa za organizaciju trijenala IIRS, započete su aktivnosti na medijskom promovisanju IIRS i druga tekuća pitanja.

Na sednici su razmatrani dopisi potpredsednice Vlade Republike Srbije prof. dr Zorane Mihajlović kojima se traži da Inženjerska komora Srbije, kao članica ECEC, upozna svoje članice o eventualnim profesionalnim propustima inženjera, stranih fizičkih lica, članova nacionalnih komora u sastavu ECEC, koja su učestvovala u projektovanju, vršenju tehničke kontrole, izvođenju radova i vršenju stručnog nadzora na realizaciji projekta izgradnje autoputa E-75, deonica Predejane - Caričina dolina, na kosini 2, na kojoj se obrušio potporni zid i izazvao veliku materijalnu štetu. S tim u vezi, IIRS podržava postupanje po ovom zahtevu, te će isti biti razmatran na prvoj narednoj sednici ECEC, zakazanoj za 13.10.2018. u Berlinu.

Fotografije možete pogledati ovde