ПОДРШКА ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ

ПОДРШКА ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ

Inženjerska inicijativa za regionalnu saradnju, na sednici održanoj 22.9.2018. godine u Beogradu, je upoznata sa činjenicom da Inženjerska komora Srbije nije učestvovala niti je konsultovana od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije prilikom pripreme Nacrta zakona, što je neprihvatljivo imajući u vidu da se predloženim Nacrtom zakona menja status Komore. Predloženim izmenama ukida se sadašnji status i pravna priroda Inženjerske komore Srbije, a ne daje se novo rešenje, čime bi status Komore ubuduće ostao potpuno neregulisan.

Predloženo rešenje organizacije Inženjerske komore Srbije ukazuje na tendenciju predlagača zakona da Komoru uredi po modelu javnog preduzeća, umesto po modelu strukovnog udruženja, čime se smisao i suština slobodnog strukovnog udruženja u celosti potiru. Predlog da predsednika Komore ubuduće imenuje Vlada, a Ministarstvo da imenuje predsednika i jednog člana Nadzornog odbora i još tri člana Upravnog odbora, kao i da Sud časti preuzima resorno Ministarstvo, ukazuju na tendenciju predlagača da izvrši podržavljenje Inženjerske komore Srbije, čime se potire stoletna tradicija slobodnog komorskog udruživanja u Evropi. Podsećamo na zakon Austrougarske iz 1913. godine, kao i zakone Kraljevine Jugoslavije koji su jemčili samostalnost i nezavisnost esnafskog, strukovnog udruživanja, a koje je komunistički oblik vladavine ukinuo.

Predsednika nacionalnih inženjerskih komora, upravni odbor, nadzorni odbor biraju skupštine tih komora, koje čine isključivo izabrana lica iz redova struke, pa je neophodno da takvo rešenje ostane i kada je u pitanju Inženjerska komora Srbije, koja se ne finansira sredstvima budžeta i javnim prihodima, već isključivo od članarina i drugih aktivnosti koje sprovodi članstvo Komore.

Posebno ističemo da nezavisne strukovne organizacije moraju da budu slobodne u donošenju svojih odluka, kao i da nose punu profesionalnu odgovornost za svoje postupke, što predstavlja odraz slobodnog demokratskog društva.

Evropska unija ima jasan stav nezavisnog delovanja slobodnih profesija, što je ključni socijalni i ekonomski faktor razvoja u državama članicama Evropske unije, kao i u državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, u koje se ubraja i Republika Srbija.

Zbog svega navedenog, zahteva se od predlagača da iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, izuzme odredbe kojima se menja status Inženjerske komore Srbije, jer bi ukidanje nezavisnosti Inženjerske komore Srbije kao strukovnog udruženja imalo za posledicu isključenje Inženjerske komore Srbije iz Evropskog saveta inženjerskih komora (ECEC - European Council of Engineers Chambers).

Pismo podrške Inženjerskoj komori Srbije uputiti:
- Predsedniku Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić
- Potpredsedniku Vlade Republike Srbije, prof. dr Zorani Mihajlović
- Njegovoj ekselenciji, Sem Fabriciu, ambasadoru i šefu Delegacije EU u Republici Srbiji

INŽENJERSKA ZBORNICA SLOVENIJE
Predsednik Inženjerske zbornice Slovenije i predsednik ECEC
European Council of Engineers Chambers
Mr. sc. Črtomir Remec  dipl. građ. inž.

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA GRAĐEVINARSTVA
Koordinator Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju
Dr.sc. Mirko Orešković  dipl. građ. inž

Predsednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva
Zvonimir Sever, dipl. građ. inž.
Ivan Paska, dipl. građ. inž.
Željko Sokolić, dipl. građ. inž.

KOMORA INŽENJERA INVESTICIONOG PROJEKTOVANJA (KIIP)
Predsednik  Komore inženjera investicionog projektovanja (KIIP)
Ivan Karaleev, dipl. inž. el.
Svetlana Nikolcheva, dipl. građ. inž.

KOMORA NA OVLAŠTENI ARHITEKTI I OVLAŠTENI
INŽENERI NA REPUBLIKA MAKEDONIJA (KOAOIRM)

Predsednik Komore na ovlašteni arhitekti i ovlašteni
inženeri na Republika Makedonija (KOAOIRM)

Prof.dr.sc. Mile Dimitrovski, dipl.maš.inž.

INŽENJERSKA KOMORA CRNE GORE
Predsednik Inženjerske komore Crne Gore
Boris Ostojić, dipl. inž. el.

INŽENJERSKA KOMORA  SRBIJE
Potpredsednik  ECEC
European Council of Engineers Chambers i
član Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije

Prof. dr Dragoslav Šumarac, dipl. gradj. inž.

Potpredsednik Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije
Latinka Obradović, dipl. gradj. inž.