СТРУЧНА ПОСЕТА БУДИМПЕШТИ ОБИЛАЗАК ТРЕНУТНО НАЈЗНАЧАЈНИХ И ТЕХНИЧКИ ЗАХТЕВНИХ ОБЈЕКАТА УЗ СТРУЧНО ВОЂСТВО ПРОЈЕКТАНАТА И ИЗВОЂАЧА РАДОВА

СТРУЧНА ПОСЕТА БУДИМПЕШТИ ОБИЛАЗАК ТРЕНУТНО НАЈЗНАЧАЈНИХ И ТЕХНИЧКИ ЗАХТЕВНИХ ОБЈЕКАТА УЗ СТРУЧНО ВОЂСТВО ПРОЈЕКТАНАТА И ИЗВОЂАЧА РАДОВА

U organizaciji Inženjerske komore Srbije- Regionalnog centra Subotica, Veća Matične sekcije inženjera građevinske struke, dana 17.9.2022. godine, realizovana je stručna poseta Budimpešti- Obilazak trenutno najznačajnih i tehnički zahtevnih objekata uz stručno vođstvo projektanata i izvođača radova. Stručnoj poseti je prisustvovalo 49 inženjera svih struka. Program je počeo obilaskom novog objekta „Kuća muzike“ u Budimpešti.

Kuća mađarske muzike izgrađena je u budimpeštanskom Varošligetu, u blizini jezera Varošligeti, na mestu stare, srušene kancelarije Hungekpo-a. Zgradu je dizajnirao japanski zvezdani arhitekta Sosuke Fudžimoto, koji je planirao prirodnu, providnu staklenu strukturu među drvećem prema principima japanske škole arhitekture. Prema rečima arhitekte Sosuke Fudžimoto, želeo je da u svojim planovima stvori harmoničan suživot izgrađenog i prirodnog okruženja, prostor za susret muzičkog doživljaja i prirode. Zgrada je podeljena na tri dela: funkcija muzeja i „zvučna kupola” smešteni su u podzemnom prostoru, u prizemlju se održavaju koncerti– otvorena bina je povezana sa unutrašnjim predavaonicama. Sale za muzičko obrazovanje i biblioteka smeštene su  na gornjem spratu.

U pitanju je izgradnja savremenog kompleksa dimenzija prečnika oko 80 metara. Trospratna zgrada sa dodatna dva sprata ispod nivia zemlje se prostire na 10.000 kvadratnih metara.  Projektovanje je početo 2015. godine a sama zgrada je predata u funkciju jaunara 2022. godine. Završena zgrada je jedinstvena građevina na svoj način i među prvima je kao takva izgrađena u  Evropi od međunarodnog biroa arhitekte Sosuke Fudžimoto.

Program je nastavljen obilaskom Etnografskog muzeja. Nova zgrada Etnografskog muzeja završena je 2022. godine. Međunarodni tender raspisan je 2015. godine na prostoru oko spomenika iz 1956. godine za novi Etnografski muzej. U jakoj međunarodnoj konkurenciji od desetak učesnika na konkursu pobedila je projektanska firma „Napur Architect“, Predvođena  sa Ferencom Marcelom. Tim od 250 inženjera radio je na planovima nove zgrade čija je približna dimenzija oko 300 metara po dužini i oko 80 metara po širini, i prostire se na tri sprata.

Dva krila zgrade, koja podržavaju krovnu baštu zasađenu raznim biljnim vrstama, uzdižu se duž kružnog luka prečnika 1 kilometar do visine lišća okolnog drveća.

Sam objekat leži na šipovima. Fundiranjem oko 8000 šipova u rasteru 3x3  metara na kojima je smeštena armirana betonska ploča približne debljine od 1 metara. Najniža tačka objekta je na 8 metara od gornje kote terena. Zbog specifičnosti tla kota prizemlja se nalazi 1 metar iznad stalnog nivoa podzemne vodene površine. Objekat je predat je u funkcije u maju ove godine.

 "" "" ""

 "" ""

 "" ""

""