ОДРЖАН 51. ДАН СВЕТЛОСНЕ ТЕХНИКЕ

ОДРЖАН 51. ДАН СВЕТЛОСНЕ ТЕХНИКЕ

Ovogodišnji, 51. „Dan svetlosne tehnike” održan je 16. maja 2023. godine na 65. Sajmu tehnike, na dan kada se obeležava Međunarodni dan svetlosti.

Predsednica Društva, Anita Krivošić, u svom uvodnom obraćanju naglasila je da štednja struje i zaštita životne sredine nisu više samo lepe želje i planovi za daleku budućnost, već su to goruće teme, a posebno u periodu energetske krize.

Stručno predavanje „Obnovljivi izvori energije u sistemima javnog osvetljenja“ održala je Jelena Dinić, dipl. el. inž., i tom prilikom pristutnima predstavila mogućnosti povećanja energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije kao ključnog rešenja energetske krize. Prikazana su najnovija tehnološka energetski efikasna rešenja - primena ekoloških obnovljivih svetlosnih izvora energije u sistemima za javno osvetljenje, LED solarni sistemi, paneli i takozvano „zeleno osvetljenje” u vidu upotrebe solarne energije i smanjenja emitovanja zagađenja na globalnom nivou.

Ovom komercijalno-stručnom skupu prisustvovalo je preko 100 članova Društva, a donatori skupa imali su svoje komercijalne prezentacije.