ЗАВРШЕН ПРОЦЕСИНГ '23

ЗАВРШЕН ПРОЦЕСИНГ '23

Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u i Katedra za procesnu tehniku i SET Trebinje, kao suorganizatori, realizovali su 36. Međunarodni kongres i procesnoj industriji, koji je održan 1. i 2. juna 2023. godine u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu.

U okviru programa predstavljeno je 66 radova, sponzorskih prezentacija, a održana su i četiri okrugla stola, od kojih je tri održano prvi put: Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha, Dekarbonizacija industrije u Srbiji i Primena modela, standarda i alata za menadžment kvaliteta i životne sredine u procesnim industrijama. Četvrti okrugli sto je, po tradiciji, okupio zainteresovane za opremu pod pritiskom.

Na otvaranju skupa govorili su prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku, prof. dr Marko Obradović, predsednik Međunarodnog naučnog odbora skupa, prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a, Mirko Aranđelović, predsednik Izvršnog odbora Matične sekcije inženjera mašinske struke, Inženjerska komora Srbije, Beograd, prof. dr Mirjana Kijevčanin, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd i Stefan Komazec, učesnik skupa i direktor Elixir Zorke, generalnog pokrovitelja događaja.

Drugog dana skupa učesnici su posetili kompaniju „Elixir Zorka“ gde su videli izložbu posvećenu osamdesetpetogodišnjici hemijske industrije Zorka u Šapcu, kao i da se upoznaju sa radom kompanije i obiđu fabrički kompleks.
Nakon dva dana razmenjivanja znanja i umrežavanja, učesnici su saglasni da je organizacija skupa bila na visokom nivou.