У ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ИЗРАДЕ НАЦИОНАЛНЕ АРХИТЕКТОНСКЕ СТРАТЕГИЈЕ

У ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ИЗРАДЕ НАЦИОНАЛНЕ АРХИТЕКТОНСКЕ СТРАТЕГИЈЕ

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, 4. juna 2021. godine, održalo je radionicu za članove Radne grupe za izradu Nacionalne arhitektonske strategije u Republici Srbiji. Cilj radionice bio je da se na osnovu pripremljenog Nacrta analize postojećeg stanja razmotre ključni problemi i njihovi uzroci u oblasti arhitektonske politike, kako bi se na osnovu toga upotpunila analitička osnova i pristupilo definisanju ciljeva i mera budućeg strateškog dokumenta.

Koristeći tehniku „drvo problema“, učesnici radionice su kroz diskusiju identifikovali set osnovnih problema koji utiču na kvalitet građene sredine i arhitektonske prakse, analizirajući postojeće instrumente u oblasti planiranja i izgradnje (od prostornog i urbanističkog planiranja do pojedinih aspekata izgradnje i obnove građevinskog fonda), pitanja od značaja za jačanje svesti o arhitekturi i arhitektonskoj profesiji, kao i njihovoj poziciji u zakonodavnom okviru i društvu uopšte.

U narednom periodu nastaviće se aktivnosti na pripremi Nacrta Nacionalne arhitektonske strategije, a planirano je i organizovanje naredne radionice sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za javne politike radi utvrđivanja misije, vizije i celjeva strategije.

"" "" ""