Стара здања у фокусу треће BuildUp конференције

Стара здања у фокусу треће BuildUp конференције

Једна од најважнијих стручних конференција под називом ,,BuildUp - Re:Gradnja” у организуји портала Gradnja.rs биће организована у Југословенској кинотеци 7.11.2023. године.

Панелисти ће покушати да дају одговоре на питања: шта радити са старим зградама које су наслеђене из 20. века, а које су изгубиле своју првобитну намену или просторно-технички не одговарају савременим стандардима. Наиме, да ли је све што је старо уједно и вредно чувања и да ли принципи заштите заправо представљају кочницу трансформације градитељског наслеђа?

Brownfield локације све су атрактивније за приватне инвестиције и велике државне пројекте, док је потреба да се запуштени грађевински фонд објеката јавне намене реконструише и реновира, постаје све већи. Централни део сваког објекта чине архитекте који свим овим старим зградама треба да удахну нови живот и који ће током 4 панела конференције кроз дискусије покушати да дају одговоре.

„Конференција BuildUp окупиће домаће и регионалне архитекте који ће разматрати једну од најважнијих дисциплинарних тема у веку који је пред нама. У фокусу наше пажње биће пројекти реконструкције, реновирања и пренамене. Угостићемо бирое Zabriskie, Albatross, SADA, Bureau Cube Partners, Paviljon Studio, NK Architects, Biro VIA, N-Martin Studio, Raster Kolektiv, Folić Arhitekti, Arhi Nova и Remorker Arhitekti. Сваки учесник панела имаће прилику да одржи презентацију свог пројекта, након чега следи панел дискусија у трајању од 45 минута”, појаснио је Игор Цонић, уредник портала Gradnja.rs и организатор конференције.

Први панел под називом „Re:vitalizacija“ представиће пројекте Шнајдер Хуб, Технолошки инкубатор и Геронтолошки центар, док ће на другом панелу бити представљени хотели „Moxy“, „Бристол“ и „Industrial“.

Објекти од културног значаја биће презентовани у трећем панелу и то: Музеј града Београда, Музеј афричке уметности и Музеј у Бања Луци, а четврти панел приказаће пројекте Brankov Business Centar, Зграда Политике и Београдски издавачки графички завод.

Шта ће водеће архитекте закључити на трећој ,,BuildUp - Re:Gradnja” конференцији, да ли старо заиста вреди и колико је могуће да се адаптира простор и прилагоди савременим стандардима, сазнаће се 7. новембра на Конференцији.