ФОРУМ УРБАНУМ - Сајам урбанизма

ФОРУМ УРБАНУМ - Сајам урбанизма

Prvog dana skupa prisutnim članovima Komore, gostima i predstavnicima medija, obratili su se predsednik Izvršnog odbora matične sekcije urbanista, dr Nataša Danilović Hristić i potpredsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, Milorad Miladinović. Preneti su pozdravi predsednika Inženjerske komore Srbije, prof. dr Milisava Damnjanovića i predsednika Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednika Evropskog saveta inženjerskih komora, prof. dr Dragoslava Šumarca. Nakon toga skupu su se pridružili gost Jan Gel, šef misije Ambasade Danske g. Morten Skovgor Hansen, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i Gradski urbanista Grada Beograda g-din Milutin Folić.

Stručni deo skupa je prvog dana realizovan kroz predavanje  i promociju knjige danskog arhitekte Jana Gela, "Gradovi za ljude" i prezentaciju "Priručnik za otvorene javne prostore - Grad Beograd", koji je prethodnog dana na Salonu urbanizma u Sremskoj Mitrovici dobio prvu nagradu u kategoriji studija, a čiji su izlagači bili g-din Milutin Folić - glavni urbanista Grada Beograda, dr Žaklina Gligorijević i Marija Lalošević. 

Kao poklon našim članovima i gostima, podeljena je knjiga "Gradovi za ljude", a zahvaljujući JUP Urbanističkom zavodu Beograda zainteresovanim učesnicima Skupa su podeljene i druge publikacije: knjiga Jana Gela iz 2010. godine "Život među zgradama", časopis INFO br. 37/38 sa temom Beograda na vodi i monografija "Beograd u mapama i planovima".

Drugog dana organizovana je pešačka tura "Misterije Beograda i njegovog podzemlja" koju je vodio novinar, pisac  i iskusni poznavac Beograda i njegove istorije, g-din Zoran Nikolić. Učesnici skupa su obišli Rimski bunar, bunker iz 1948., Barutanu i vinski lagum u Karađorđevoj ulici. Na kraju učesnici su posetili galeriju Beograda na vodi (zgrada Beogradske zadruge - Geozavoda) sa organizovanom prezentacijom projekta.

U večernjim satima u Ambasadi Kraljevine Danske u Beogradu organizovana je večera u čast posete jednog od najznačajnijih svetskih i danskih arhitekata, gospodina Jana Gela, čiji je boravak i izdavanje knjige podržala Inženjerska komora Srbije. Večeri su ispred Inženjerske komore Srbije prisustvovali predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednika Evropskog saveta inženjerskih komora, prof. dr Dragoslav Šumarac i potpredsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, Milorad Miladinović. Uspostavljena je uspešna saradnja i planirano je organizovanje i održavanje WEBINARA u narednom periodu.

Fotografije sa skupa možete pogledati OVDE