ПРЕДСТАВНИЦИ ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ ХИГХ-ЛЕВЕЛ ИНТЕРНАТИОНАЛ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРY ЦОНФЕРЕНЦЕ ЕЦОНОМY "СОЦИЕТY АНД ЦЛИМАТЕ ЦХАНГЕ ТХЕ ИМПАЦТ ОФ МЕГА ТРЕНДС ИН ТХЕ БУИЛТ ЕНВИРОНМЕНТ, ЦОНСТРУЦТИОН ИНДУСТРY АНД РЕАЛ ЕСТАТЕ" ("

ПРЕДСТАВНИЦИ ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ ХИГХ-ЛЕВЕЛ ИНТЕРНАТИОНАЛ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРY ЦОНФЕРЕНЦЕ ЕЦОНОМY "СОЦИЕТY АНД ЦЛИМАТЕ ЦХАНГЕ ТХЕ ИМПАЦТ ОФ МЕГА ТРЕНДС ИН ТХЕ БУИЛТ ЕНВИРОНМЕНТ, ЦОНСТРУЦТИОН ИНДУСТРY АНД РЕАЛ ЕСТАТЕ" ("

Prof.dr Dragoslav Šumarac je u svojoj prezentaciji napravio prikaz kontinuiranog profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije u poređenju sa iskustvima inženjerskih komora Nemačke, Austrije, Mađarske, Italije, Grčke.

Ovom prezentacijom, prof.dr Šumarac je obuhvatio većinu predavanja iz Evropskog programa kontuiranog usavršavanja koja su održana u prostorijama Inženjerske komore Srbije u svim regionalnim centrima, kao i najposećenija iz Nacionalnog programa, za period od donošenja Odluke o Kontinuiranom profesionalnom usavršavanju 25.4.2014. godine do danas.

""

Predstavljeni su sižei predavanja prof. dr Jaroslava Halvonik iz Slovačke i Rüdiger Höffer iz Austrije, predavanja Veljka Janjića iz Srbije, Hrvoja Šolmana iz Hrvatske i Mirka Jurčevića iz Hrvatske na temu primeneBIM tehnologije u građevinarstvu. Kroz prezentaciju Dimčeta Atanasovskog dipl.pravnika, sekretara Komore Makedonije koju je držao u okviru zajedničkog predavanja koje je prenošeno putem vebinara, izneta su iskustva povodom uvođenja elektronskog potpisivanja tehničke dokumentacije u Srbiji i u drugim zemljama iz okruženja. Najposećenije predavanje u okviru Evropskog programa kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koje je pratilo preko 2.000 članova evropskih komora, održao je Dr. Herbert Döller iz Austrije.

Prof.dr Šumarac je informisao prisutne da je u Inženjerskoj komori Srbije u svim regionalnim centrima, održano ukupno 871 predavanje, iz Nacionalnog programa 721, a iz Evropskog programa 136 predavanja. On je istakao da je ukupan broj inženjera članova komora koje su ujedno i članice ECEC, a koji je prisustvovao predavanjima bio 60556, što je pokazatelj velikog zalaganja Inženjerske komore Srbije kako bi članstvu obezbedilo predavanja koja prate aktuelne teme od značaja za struku, kako u Srbiji tako i u regionu. Predavanja iz Evropskog programa kontinuiranog usavršavanja, prenošena su članovima inženjerskih komora putem vebinara u mnoge zemlje Evrope kao što su Austrija, Slovačka, Grčka, Italija, Nemačka, Bugarska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija.

""

 U radu Konferencije koja je trajala od 07.11.- 09.11.2018. učešće su uzeli profesori sa Tehničkog fakulteta u Atini, zatim predsednik Tehničke komore Grčke Giorgos N. Satsinos, Aris Chatzidakis ECCE President, Georg Pendl, predsednik Arhitektonskog evropskog saveta (ACE), Kirsikka Riekkinen, Aalto Iniversity iz Finske, Dimitar Natchev potpredsednik ECCE i Maria Stefanova Savez građevinskih inženjera Bugarske, Dr Vasilios Bardakis predsednik Grčkog društva za građevinske inženjere, Paris Charlaftis sekretar Grčkog društva građevinskih inženjera.