ПРЕДСТАВНИЦИ ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ 64. СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЕВРОПСКОГ САВЕТА ИНЖЕЊЕРСКИХ КОМОРА

ПРЕДСТАВНИЦИ ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ 64. СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЕВРОПСКОГ САВЕТА ИНЖЕЊЕРСКИХ КОМОРА

Nakon redovnih tačaka dnevnog reda kao što je podnošenje izveštaja o radu predsednika i generalnog sekretara Izvršnog odbora ECEC i analize trenutne situacije po pitanju Building Information Modelling-BIM i javnih nabavki koje se odnose na inženjerske usluge, predstavljen je plan rada Generalnog sekretarijata ECEC za period 2019-2021. godine, nakon čega je  podnet Finansijski izveštaj i predložen budžet za 2019. godinu.

Povodom dopisa koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  uputilo Inženjerskoj komori Srbije - Sudu časti, br.06-00-00654/2018-01 od 03.9.2018. godine i 06-00-00654/2018-01 od 05.9.2018. godine, a povodom utvrđivanja profesionalne odgovornosti inženjera stranih fizičkih lica nakon obrušavanja potpornog zida na realizaciji projekta izgradnje autoputa E-75 deonica Predejane - Caričina dolina, Inženjerska komora Srbije je o ovom događaju obavestila Evropski savet inženjerskih komora, koji je to uvrstio u Dnevni red 64. sednice. Na osnovu Statuta i Etičkog kodeksa ECEC, svaka članica je dužna da o eventualnoj profesionalnoj odgovornosti ili propustu stranog fizičkog lica koje je angažovano na teritoriji druge države članice ECEC, obavesti njegovu nacionalnu Komoru, što je Inženjerska komora i uradila.

PPT prezentaciju IKS možete pogledati ovde

Posebna tačka Dnevnog reda bila je diskusija na temu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Republike Srbije od 12.9.2018. godine, kojim se menja i na nov način uređuje Inženjerska komora Srbije, što ukazuje na tendenciju predlagača zakona da Komoru uredi po modelu javnog preduzeća, umesto po modelu strukovnog udruženja. Članice Evropskog saveta inženjerskih komora izrazile su duboku zabrinutost zbog neprihvatljivih odredbi ovog Nacrta imajući u vidu da se predloženim izmenama ukida sadašnji status i pravna priroda Inženjerske komore Srbije, a ne daje se novo rešenje, čime bi status Komore ubuduće ostao potpuno neregulisan. Predloženim rešenjem u potpunosti se gubi smisao i suština slobodnog strukovnog udruživanja. Nakon svega iznetog, predsednik i potpredsednik ECEC doneli su Zaključak da će i zvaničnom notom koju će uputiti Vladi Republike Srbije, ECEC pružiti podršku Inženjerskoj komori Srbije.

Sledeća sednica Izvršnog odbora ECEC, biće održana u Zagrebu.

""     ""     ""

""