ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА TESi2024

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА TESi2024

Инжењерска комора Србије је ове године подржала XIV конференцију о техникама саобраћајног инжењерства (TESi2024) коју је организовао Саобраћајни факултет Универзитета у Београду од 10. до 12. oктoбрa 2024. гoдинe нa Злaтибoру, у хoтeлу „Moнa”.

TESi2024 је окупила близу 200 учесника из земље и региона. Конференцију је отворио председавајући Програмског одбора, проф. др Никола Челар, а затим се присутнима обратио и декан Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, проф. др Милорад Килибарда.

У име Инжењерске коморе Србије на свечаном отварању присутнима се обратио проф. др Иван Ивановић, члан УО и председник ИО Матичне секције инжењера осталих техничких струка. Поздрављајући присутне, Ивановић је, између осталог, навео и да верује да ће се традиција подршке Инжењерске коморе Србије конференцији TESi наставити и у будућности. Такође, истакао је и да саобраћајна струка у Комори треба да види савезника на путу ка унапређењу и јачању струке и да ту прилику треба искористити. Приликом обраћања Ивановић је позвао присутне на округли сто под називом „ИКС и саобраћајно инжењерство“ који је био саставни део програма конференције. У веома интересантној дискусији и размени мишљења којој је присуствовало преко 80 лиценцираних саобраћајних инжењера разматрана су питања везана за унапређење квалитета лиценцираног саобраћајног инжењера, као и могућности заједничког деловања у унапређењу положаја струке. Закључцима са округлог стола су дефинисани правци даљег деловања на путу ка унапређењу струке.

У осталом делу програма учесници су имали прилику да чују актуелну тематику из свих области инжењерства друмског саобраћаја. Теме радова су биле доминантно окренуте ка примени нових концепата и методологија, заснованих на примени савремених технологија. Тематика конференције се са традиционалног концепта саобраћајног инжењерства, оријентисала ка актуелним трендовима управљања саобраћајем, применом интелигентних саобраћајних система, савременим концептима одрживе урбане мобилности, алтернативним видовима превоза, еколошкој одрживости саобраћајног система и др.

Галерију фотографија можете погледати овде.