ОДРЖАНА 79. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ЕВРОПСКОГ САВЕТА ГРАЂЕВИНСКИХ ИНЖЕЊЕРА

ОДРЖАНА 79. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ЕВРОПСКОГ САВЕТА ГРАЂЕВИНСКИХ ИНЖЕЊЕРА

Техничка комора Грчке (ТЕЕ) ове године је славила 100 година постојања и том приликом била је домаћин 79. Генералне Скупштине Европског савета грађевинских инжењера, која је одржана од 9. до 11. октобра 2024. године у Атини, којој је присуствовао проф. др Драгослав Шумарац, члан Управног одбора Инжењерске коморе Србије.

Поред историјата Техничке коморе Грчке, приказана је историја организовања техничких и инжењерских организација у другим земљама Балкана, када је споменута и Техничарска дружина Србије основана давне 1856. године у Београду.

На самој Генералној Скупштини присуствовало је 18 представника чланица. Изабрано је 6 чланова Извршног одбора Европског савета грађевинских инжењера - из Португала, Велике Британије, Грчке, Хрватске, Латвије и са Малте. Такође је изабран и председник ове међународне организације који ће преузети дужност 2027. године - Жанет Абела Муњоз са Малте, која је уједно изабрана и за члана Извршног одбора.

На крају дводневног окупљања, учесници овогодишњег заседања посетили су парк Еленико, локацију на бившем аеродрому у Атини, где се сви објекти пројектују и граде уз помоћ БИМ-а. Објекти су А+ категорије енергетске ефикасности, са доста зеленила, пешачких и бициклистичких стаза, марином и пословним шопинг моловима.