ОДРЖАНИ ДРУГИ ДАНИ МАШИНСКИХ ИНЖЕЊЕРА СРБИЈЕ

ОДРЖАНИ ДРУГИ ДАНИ МАШИНСКИХ ИНЖЕЊЕРА СРБИЈЕ

Inženjerska komora Srbije, Matična sekcija inženjera mašinske struke, po drugi put je organizovala manifestaciju „Dani mašinskih inženjera Srbije 2022“ pod nazivom „Energetika – juče – danas – sutra – izazovi“.

Skup je održan od 07. do 09. oktobra 2022. godine na Mokroj Gori, hotel „Mećavnik resort “.

U okviru ove manifestacije održana su predavanja na temu energetike, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, a sve u cilju racionalne potrošnje energije i veće efikasnosti tehničkih sistema, pogotovo sada kada je velika energetska kriza kod nas i u celom svetu.

Manifestaciju su otvorili i prisutnima obratili predsednik Organizacionog odbora Dragan Živković, potom predsednik Izvršnog odbora Matične sekcije inženjera mašinske struke Mirko Aranđelović i Predsednica Inženjerske komore Srbije Marica Mijajlović.

Prisutnima se obratio i poželeo uspešan rad i George Cordov, predstavnik Nacionalne Inženjerske komore Republike Bugarske kao i prof. dr Mile Savković, dekan  Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Univerziteta u Kragujevcu.

Skupu je prisustvovao veliki broj inženjera mašinske struke iz svih regionalnih centara, koji su imali priliku da prisustvuju izlaganjima 16 eminentnih predavača okupljenih oko pomenute teme iz zemlje i inostranstva, sa prilikom da se međusobno upoznaju i razmene stručna iskustva. 

Radni deo Skupa  završen je okruglim stolom na kome su članovi Izvršnog odbora Matične sekcije inženjera mašinske struke i članovi veća regionalnih centara razgovarali o aktuelnim dešavanjima u oblasti energetike u Srbiji i svetu uopšte, o učešću mašinskih inženjera, sa osvrtom na mogućnostima da se sistemski poboljša uloga svih inženjera, kroz povećanu ulogu Inženjerske komora Srbije, na kompletan energetski sistem u Republici Srbiji.  Nakon radnog  dela, organizovan je obilazak Višegrada i Andrićgrada (autobusom) uz usluge vodiča koji je angažovan za potrebe ovog izleta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.