Одржана традиционална манифестација "Дани инжењера Србије - 2018"

Одржана традиционална манифестација "Дани инжењера Србије - 2018"

Prvog dana manifestacije prisutnim članovima Komore, gostima i predstavnicima medija, obratili su se predsednik Organizacionog odbora manifestacije, Novica Petrović, dipl. inž. geol. i potpredsednica Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije, Latinka Obradović, dipl. građ. inž. koja je otvorila tradicionalnu manifestaciju ''Dani inženjera Srbije - 2018'' i u nastavku programa bila moderator okruglog stola na aktuelnu temu – izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji.

Učesnici manifestacije su informisani da je Narodna skupština Republike Srbije, dana 26.10.2018. godine, usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji bez uvažavanja primedbi inženjera, strukovnih organizacija i udruženja Srbije, Inženjerskih komora Balkanskog regiona, kao i stavova Evropskog saveta inženjerskih komora. U diskusiji koja je usledila, naglašeno je da se usvojenim zakonskim rešenjem ugrožavaju prava i u krajnje nepovoljan položaj dovode inženjeri Srbije, a pravnim subjektima koji se bave poslovima građevinarstva u Srbiji, nameću nove, neopravdane i necelishodne, obaveze i nameti. Zauzet je jedinstven stav da za inženjere Srbije nije prihvatljivo zakonsko rešenje da licence inženjerima izdaje ministarstvo, a naročito da ministarstvo oduzima licence i to posredstvom komisije koja će utvrđivati povrede profesionalne odgovornosti inženjera i predlagati ministru donošenje rešenja o oduzimanju licence. U cilju sprečavanja štetnih efekata koje primenom ovog zakona mogu nastati, a radi zaštite  prava i položaja inženjerske struke, privrednih subjekata koji se bave građevinarstvom, a posebno preduzetnika i manjih preduzeća, kao i građana Srbije na koje će ovaj zakona imati dejstvo, inženjeri učesnici skupa, su jednoglasno usvojili Deklaraciju, kojom apeluju na predsednika Republike Srbije da, u okviru svojih ovlašćenja, vrati Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje.

Drugog dana ove manifestacije, održana su sledeća predavanja: „Novi Žeželjev most u Novom Sadu“, predavač Aleksandar Bojović, dipl. građ. i; „Novi zakon o javnim nabavkama kao alat za smanjenje zloupotrebe kriterijuma najniže cene i poboljšanje kvaliteta inženjerskih usluga“ predavač, prof. dr. Marko Špiler; direktor Centra za menadžment nabavki; „Geotehnički monitoring klizišta na putevima Srbije” predavač, Branko Jelisavac, dipl. inž. geol. i predavanje na temu "Procena rizika od geološkog hazarda - klizišta i odrona" predavač, Velizar Nikolić,  dipl. inž. geol.

Program manifestacije ''Dani inženjera Srbije - 2018'' je uvršten Program permanentnog usavršavanja članova Komore, a učešće na ovom skupu je vrednovano sa 5 bodova za učesnike manifestacije po danu, odnosno 10 bodova za predavače, saglasno Pravilniku o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju članova Inženjerske komore Srbije.

Fotografije sa skupa možete pogledati ovde.