КОНФЕРЕНЦИЈА СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ И ИЗЛОЖБА "ПРОФ. ДР ВУЈИЦА ЈЕВЂЕВИЋ, ХИДРОЛОГ СВЕТСКОГ ГЛАСА"

КОНФЕРЕНЦИЈА СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ И ИЗЛОЖБА  "ПРОФ. ДР ВУЈИЦА ЈЕВЂЕВИЋ, ХИДРОЛОГ СВЕТСКОГ ГЛАСА"

U organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbije uz podršku Inženjerske komore Srbije, održaće se konferencija sa međunarodnim učešćem posvećena liku i delu prof. dr Vujice Jevđevića. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u Priboju, 16. decembra 2021. godine u  hotelu “Termo 36.6”, sa početkom u 10,00 časova.

Konferencija se organizuje u suorganizaciji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Beograd, Inženjerskom akademijom Srbije, Beograd i Udruženjem inženjera Plimlja, Prijepolje.

Cilj konferencije:

Konferencija „Prof. dr Vujica Jevđević hidrolog svetskog glasa“ ima za cilj da osvetli lik i delo prof. Vujice Jevđevića.

Prof. dr Vujica Jevđević je jedno od najznačajnijih imena srpske hidrologije i naučnik svetskog glasa. Rođen u Priboju, školovao se u Beogradu, a titulu doktora građevinskih nauka dobio je od Srpske akademije nauka 1955. godine. Radio je na planiranju hidroenergetskih sistema i strateškim rešenjima svih većih hidroenergetskih objekata u Jugoslaviji. Na  Građevinskom fakultetu u Beogradu predavao je predmete „Hidrologija” i „Korišćenje vodnih snaga”. Prvi je direktor Instituta «Jaroslav Černi» i imao je značajnu ulogu u njegovom osnivanju. Veliki deo svog radnog i životnog veka proveo je u SAD, radeći kao profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta države Kolorado i kao profesor, istraživač i direktor Vodoprivrednog instituta na Univerzitetu „Džordž Vašington.

Tematika konferencije obuhvata naučni doprinos Vujice Jevđevića čitavom nizu nauka o vodama počev od hidrologije i hidraulike, pa do niza primenjenih grana kao što su hidrotehničke građevine, hidroenergetika, vodoprivreda, zaštita voda, uređenje vodotokova.

Posebna pažnja biće posvećena njegovom doprinosu na razvoju i uvođenja stohastičkih metoda u hidrološkim analizama i njihovoj primeni u vodoprivredi, a biće razmotrena i njegova uloga u razvoju primenjene hidraulike i hidrauličkih laboratorijskih modela.  Jevđević je dao značajan doprinos razvoju naučnih instuticija u našoj zemlji, kao i unapređenju nastave hidrologije i obrazovanju građevinskih inženjera hidrotehničkog usmerenja, te je planiran osvrt i na taj segment njegovog delovanja.

Nakon radnog dela konferencije planirano je otvaranje Izložbe „Prof. dr Vujica Jevđević, hidrolog svetksog glasa“ u Zavičajnom muzeju u Priboju, autora Olivere Ćosović, Msc.

Predviđeno otvaranje izložbe je u 17,30 časova.

Program konferencije možete preuzeti ovde