Ин Мемориам - Ђорђе Злоковић (1927 - 2017)

Ин Мемориам - Ђорђе Злоковић (1927 - 2017)

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu dr Đorđe Zloković je izabran za asistenta 1958. godine, za docenta za predmet konstruktivni sistemi 1962, za vanrednog profesora 1968. i za redovnog profesora 1975. godine. U organima Fakulteta obavljao je, pored ostalog i funkcije prodekana, zamenika predsednika Saveta Fakulteta i šefa Katedre za statiku konstrukcija. Na arhitektonskim fakultetima u Torinu i u Moskvi i na Građevinskom fakultetu u Moskvi dr Zloković je držao predavanja iz teorije grupa i G-vektorskih prostora u oscilacijama, stabilnosti i statici konstrukcija. Profesor Zloković je zapravo osnovao modernu školu oblikovanja i analize u arhitekturi i na taj način jedinstveno spojio naučnu i racionalnu osnovu sa umetničkim tendencijama savremene arhitekture.

Od 1958. do 1973. godine u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije obrađuje niz stručnih i naučnih tema, a pored toga bio je i predsednik Saveta, Upravnog odbora, Naučnog veća i upravnik Naučnog odelenja. International Modular Group CIB izabrala je 1966. godine dr Zlokovića za svog stalnog člana, gde je predstavljao Jugoslovenski građevinski centar, Saveznu privrednu komoru i Savezni zavod za produktivnost rada. Bio je konstruktor niza velikih hala (sportska hala u Beogradu, Nišu, hala arheološkog lokaliteta Lepenski Vir). Od 1995. do 2000. g. bio je predsednik Savetodavne komisije za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Naučne oblasti rada dr Đorđa Zlokovića su konstruktivni sistemi, teorija konstrukcija, n-dimenzionalni vektorski prostori i teorija grupa u teoriji konstrukcija i optimizacija u konstrukcijama. Iz ovih oblasti publikovao je monografije na srpskohrvatskom i engleskom jeziku, od kojih je „Teorija grupa i G-vektorski prostori u oscilacijama, stabilnosti i statici konstrukcija" objavljena i na ruskom jeziku u SSSR. U mehanici kod modeliranja konačnim elementima izvodio je matematičke formulacije grupno supermatričnim postupkom dobijajući u poređenju sa konvencionalnim načinima mnogo kraće izraze za funkcije oblika i znatno manje matrice, što je drastično redukovalo obim numeričke analize i potreban memorijski prostor računara. Grupno supermatrični postupak je pored sistema sa osobinama simetrije obuhvatio i sisteme bez simetrije, kao i površinske i prostorne konačne elemente pod izoparametarskim transformacijama. Od 1967. do 1970. godine dr Zloković je član Redakcijskog odbora časopisa „Arhitektura i urbanizam".

Za projektovanje i izvoćenje Hale sportova „Čair“ u Nišu dr Đorđu Zlokoviću je dodeljena nagrada „Oslobođenje grada Niša" 1974. godine. Za izuzetna dostignuća u oblasti arhitekture i građevinarstva dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1980. godine. Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao ga je 1994. godine Ordenom Svetog Save 1. stepena.

Za dopisnog člana SANU izabran je 12. decembra 1985. godine a za redovnog 27. oktobra 1994. godine. Bio je zamenik sekretara Odeljenja tehničkih nauka SANU, predsednik Stručnog saveta Galerije SANU; predsednik Srpsko-grčkog odbora za rekonstrukciju i revitalizaciju razrušenih objekata u Jugoslaviji; član Komisije za unapređenje i razvoj informacionog sistema SANU, delegiran od SANU predsedavao je žirijem na konkursu za spomenik kralju Aleksandru u Nišu. Učestvovao je u organizaciji niza izložbi a bio je autor izložbe o Milutinu Milankoviću u Galeriji SANU.

Bio je veoma cenjen kao kolega zbog svog naučnog autoriteta, ali i zbog širine obrazovanja koje je spajalo kako naučno stručni, tako i umetnički senzibilitet. Posebno divljenje su izazivali njegovi blagi gospodstveni maniri, njegov način ophođenja sa svima i dobronamernost.

Preminuo je 9. februara 2017. godine u Beogradu.

Njegova smrt je veliki gubitak ne samo za kolege iz Akademije, već i za celokupnu srpsku kulturu i nauku.

preuzeto sa internet stranice Srpske akademije nauka i umetnosti

Dobitnik je Nagrade za životno delo Inženjerske komore Srbije za 2008. godinu.