ФЕСТИВАЛ БИНА ОДРЖАН 18. ПУТ

ФЕСТИВАЛ БИНА ОДРЖАН 18. ПУТ

Фестивал БИНА 2023. реализован од 11. маја до 17. јуна 2023. године под слоганом Континуитет_Continuity, са циљем да прати континуитет, истражи и препозна утицаје и наслеђене вредности, али и да укаже на правце којима струка иде у будућност. Београдска интернационална недеља архитектуре кроз свој програм промовише актуелна остварења домаће и међународне архитектонске сцене са намером да укаже на примере добре праксе који у функционалном и естетском смислу покушавају да нађу одговор на комплексне захтеве савременог друштва. Друга линија коју БИНА посвећено прати су добри примери и подсећања на великане наше архитектуре.

Одржане су следеће изложбе: Студијска изложба Даљина која спаја, Архитектонски и урбанистички конкурси, Архитектонске награде, 2022-23., „Ingeniería y arquitectura española s. XXI“ (Инжењеринг и архитектура Шпаније 21.века), Aрхитектонска награда Pиранези, Пирански дани архитектуре (Словенија), Уметност споменика Југославије 1945–1991 / The Art of Monuments of Yugoslavia 1945–1991 и To dwell: BEST (South Tyrol meets Belgrade).

У оквиру архитектонских радионица, у сарадњи са Филозофско-уметничким факултетом Универзитета из Крагујевца и удружењем Урбаниум организован је трећи циклус програма Добар урбани живот 3/Good urban life 3, који кроз форму студентске радионице, круглог стола и тематског обиласка градских локација истражује аспекте и указује могућности унапређења квалитетног урбаног живота у Крагујевцу.

Током овогодишњег фестивала, уз подршку  Инжeњeрске кoмoре Србиje, Извршнoг oдбoрa Maтичнe сeкциje Aрхитeкaтa, одржан је и семинар Архитекти, пројектанти, практичари (повезивање праксе и професионалних компанија), као серија предавања за професионалце посвећене усавршавању и унапређењу знања у повезивању архитектуре и најновијих техничко-технолошких и иновативних производа и материјала, на коме је учествовало преко 110 инжењера. Семинар је реализован обиласком објекта NCR campus, на Новом Београду. Скуп је поздравио Игор Марић, председник Извршног одбора ИКС, а предавање и обилазак је водио проф. арх.Владимир Лојаница, декан Архитектонског факултета и аутор објекта.

БИНА шетње биле су посвећене стогодишњици рођења три великана српске архитектуре, Алексеја Бркића, Богдана Богдановића и Михаила Митровића, односно њиховим београдским остварењима. Организована су и два архитектонска излета: излет за Ваљево и Крагујевац.

Током фестивала БИНА 2023 одржано је: укупно 7 изложби, 2 округла стола, 6 предавања, 2 студентске радионице, 2 радионицe са грађанима, 10 тематских шетњи и два излета.

Планирана су гостовања БИНА изложби у Зрењанину и Нишу.