ЧЛАНОВИМА КОМОРЕ ОМОГУЋЕНО ЧИТАЊЕ НЕАУТОРИЗОВАНИХ ПРЕВОДА СТАНДАРДА ИЗ ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА

ЧЛАНОВИМА КОМОРЕ ОМОГУЋЕНО ЧИТАЊЕ НЕАУТОРИЗОВАНИХ ПРЕВОДА СТАНДАРДА ИЗ ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА

Prethodnih godina ostvarena saradnja između Instituta za standardizaciju Srbije i Inženjerske komore Srbije namenjena interesima članova Komore, dopunjena je još jednom pogodnošću.

Naime, u okviru „Informativnog centra za čitanje standarda” pored čitanja srpskih standarda i srodnih dokumenata, omogućeno je i čitanje neautorizovanih prevoda standarda iz oblasti građevinarstva – evrokodova.

Standardi za evrokodove predstavljaju skup harmonizovanih tehničkih pravila za svakodnevni proračun građevinskih objekata ili njihovih elemenata.

Evrokodovi obuhvataju 10 serija standarda (SRPS EN 1990 – SRPS EN 1999) koje se odnose na različite oblasti građenja (betonske konstrukcije, drvene konstrukcije, aluminijumske konstrukcije, zidane konstrukcije itd.), pri čemu je svaka serija (osim SRPS EN 1990) dodatno podeljena na delove kojima su obuhvaćeni specifični aspekti (npr. mostovi, požar, silosi, jarboli i sl.).

Lista neautorizovanih prevoda evrokodova koje možete čitati pogledajte ovde

Za sada, pristup Informativnom centru obezbeđen je u prostorijama Komore u Beogradu, a preduzete su i potrebne aktivnosti kako bi bio obezbeđen pristup i u našim regionalnim centrima.

Obrazac zahteva za zakazivanje termina za čitanje standarda i evrokodova dostupan je na sledećoj internet-stranici:

http://www.ingkomora.rs/vesti/download/20220805_Zahtev_za_citanje_standarda.pdf

Podsećamo da naši članovi mogu nabaviti standarde i tematske zbirke standarda (elektronske i štampane zbirke) sa popustom od 20%.