Архитектонски симпозиј Дани Ориса 17

Архитектонски симпозиј Дани Ориса 17

Na ovogodišnjim danima Orisa poslušajte predavanja poznatih arhitekata:

RCR Arquitectes (Španjolska)

Dobitnici arhitektonske nagrade Pritzker za 2017.

Arhitekti Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta osnovali su vlastiti arhitektonski ured RCR Arquitectes 1987. godine u Olotu. Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005. godine, od 2008. godine su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres of the République Française, počasni članovi Američkog instituta arhitekture (AIA) od 2010. Godine. Za svoj rad primili su mnoga priznanja i nagrade, od kojih posebno valja izdvojiti Pritzkerovu nagradu ove godine.

Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska)

Osnovan 1986. U Aarhusu, ured su osnovali arhitekti Marten Schmidt, Bjarne Hammer i John. F. Lassen.

Njihov inovativan, održiv i demokratičan pristup arhitekturi nije prošao nezamjećeno i rezultirao je sa više od 100 nagrada od kojih se ističu RIBA Award, A+ Award, ArchDaily Building of the Year Award i Nagrada Svjetskog festivala arhitekture.

OFIS arhitekti (Slovenija)

Rok Oman i Špela Videčnik ured OFIS arhitekti osnovali su 1996. nakon što su osvojili prva mjesta na nekoliko značajnih natjecanja. Mnogi njihovi projekti nominirani su za nagradu Mies van der Rohe, a 2009. su za projekt nogometnog stadiona nagrađeni srebrnom medaljom IOC/IAKS-a. Dobitnici su europske Velike nagrade za inovacije za 2006. Godinu.

Trenutno predaju na diplomskom studiju dizajna na Sveučilištu Harvard.

Walter Angonese (Italija)

Walter Angonese rodio se u Kalternu u Južnom Tirolu, Italija, 1961. godine.

Radio je kao arhitekt u Upravi za zaštitu povijesnih spomenika (provincija Bozen) od 1990. do 1992. godine; u „a5 arhitekti“ s Markusom Schererom od 1992. do 2002. godine; bio je član odbora muzeja „Arge Kunst Galerie“ u Bozenu od 1992. do 2001. godine; bio je gost predavač i kritičar na sveučilištima u Innsbrucku, Palermu, Reggio Calabriji, Veneciji, Ceseni, Milanu, Portu, Viseuu, Mendrisiju, Beču, Bambergu, Berlinu, Münchenu i Ferrari od 1992. do 1997. godine; predavao je  studij dizajna na Sveučilištu u Innsbrucku od 1997. do 1999. godine. Sudjelovao je na različitim izložbama od 2001. do 2004. godine. Godine 2001. osnovao je vlastiti ured u Kalternu.

Dobitnik je Talijanske nagrade za arhitekturu.

Davor Mateković (Hrvatska)

Rođen 1962. u Zagrebu. Godine 1992. osniva i vodi vlastiti arhitektonski ured Proarh koji razvija u multidisciplinarnu radionicu širokih interesa i djelatnosti. Istražujući različite sfere arhitekture, građevine, dizajna, bavi se projektima različitih funkcija, tipologija, programatskih i prostornih dimenzija, istovremeno na inovativan i konkurentan način. Njegov projekt kamene kuće u Lukovom Šugarju dobitnik je nagrade Drago Galić, godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji stambene arhitekture za 2016.

Dobitnik World Architecture Festival Award.

Go Hasegawa (Japan)

Rođen je 1977. u Saitami, u Japanu. 2005. osniva vlastiti ured. Od 2009. Radi kao gostujući profesor na Tehnološkom Institutu u Tokiju, Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju, UCLA u Los Angelesu i Visokoj školi za dizajn Sveučilišta Harvard.

Dobitnik je nagrade Shinchenchiku 2008. I AR Design Vanguard 2014.

Vedran Mimica (Hrvatska)

Rođen u Zagrebu 1954. U siječnju 1991. pridružio se Berlage Institutu u Amsterdamu kao koordinator projekta na poziv Hermana Hertzbergera. Predavao je, bio gostujući kritičar i ispitivač na brojnim arhitektonskim fakultetima, poput Udruge arhitekata u Londonu, ETH u Zürichu, Sorbonne, Sveučilišta Columbia u New Yorku, Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) u Bostonu, Studija arhitekture na Sveučilištu južne Kalifornije (SciArch) i Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu. Izdao je, uredio i doprinio izdavanju nekoliko knjiga: Randić&Turato, Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog arhipelaga, Suvremena hrvatska arhitektura: testiranje stvarnosti, Istraživanje kulture, obrazovanja i arhitektonske prakse i urbanizma Berlage Instituta. 

Od 2003. neovisni je stručnjak za Nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe.

architecten de vylder vinck taillieu (Belgija)

Jan De Vylder, Inge Vinck i Jo Taillieu jedni su od najindividualnijih protagonista flamanske arhitektonske scene. Njihove zgrade, naizgled nastale slučajno, ali zapravo projektirane s velikom preciznošću i profinjenošću, pokazuju kako može izgledati arhitektura izvan granica običnog. Bilo u velikom konceptualnom mjerilu urbanističkog projektiranja ili delikatnoj prenamjeni staje vješto se igraju s karakteristikama i inverzijom tradicionalnih arhitektonskih elemenata

Svoje projekte prikazali su na Venecijanskom i Čikaškom bijenalu arhitekture. Dobitnici su Schelling Architecture Award.

Detaljnije na sledećoj intermet strani:http://www.oris.hr/hr/dani-orisa/novosti/dani-orisa-17,1323.html