19 ГОДИНА ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

19 ГОДИНА ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

14. jun 2022. godine – Od osnivačke Skupštine Inženjerske komore Srbije održane 14. juna 2003. godine prošlo je punih 19 godina i svaka nam je donosila nove izazove i stavljala pred nas nove zadatke i nove ciljeve.

Potrebe članova su naša pokretačka ideja, a ispunjavanje tih potreba je imperativ. Moramo istaći da smo izuzetno ponosni na činjenicu da se sve veći broj inženjera priključuje našoj inženjerskoj kući. Udruženim snagama rukovodstvo i Stručne službe Komore, regionalne kancelarije širom Srbije i svi oni koji učestvuju u radu Komore, svakodnevno stoje na raspolaganju inženjerima svih struka, arhitektama, urbanistima i prostornim planerima, trudeći se da im pruže što veću pomoć i što viši stepen profesionalne zaštićenosti.

Već 13 godina za redom članovima obezbeđujemo Polisu osiguranja profesionalne odgovornosti, koja je, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, uslov za sticanje aktivnog statusa u Registru licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera i Registru licenciranih izvođača, odnosno za obavljanje stručnih poslova i korišćenje profesionalnog naziva. Početkom ove godine povećali smo maksimalnu sumu za osiguranje po osiguraniku i štetnom događaju, sa 15.000,00 na 20.000,00 evra.

Uz redovne administrativno-tehničke poslove izdavanja licenci i organizovanja stručnih ispita, posebnu pažnju posvetili smo organizaciji predavanja i stručnih poseta vezanih za različite stručne oblasti i pružili smo podršku mnogim, što tradicionalnim, što novim konferencijama i skupovima, obezbeđujući prisustvo  našim članovima. Nakon dve godine pauze, članovima smo obezbedili besplatne ulaznice za posetu 46. Međunarodnom sajmu građevinarstva i 64. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu i 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Do kraja ove godine, obezbedićemo i ulaznice za posetu sajmovima energetike, knjiga i nameštaja čije je održavanje planirano u oktobru i novembru.

Prethodnih godina uspostavljena je saradnja sa Institutom za standardizaciju Srbije, na osnovu koje smo članovima obezbedili pristup „Informativnom centru za čitanje standarda“ u Beogradu i 20% popusta za kupovinu standarda i tematskih zbirki standarda. Ova saradnja je još unapređena pokrenutim aktivnostima vezanim za otvaranje „Informativnog centra za čitanje standarda“ i u regionalnim centrima Komore. Pored čitanja standarda, uvodimo i novinu koja se odnosi na čitanje tzv. neautorizovanih prevoda iz oblasti građevinarstva pod nazivom – evrokodovi.

Podsećamo da svi registrovani članovi Komore na portalu Komore mogu besplatno da pristupe svim zakonima i propisima, a dostupna su im i pravna mišljenja, obrasci i modeli ugovora, kao i sudska praksa.

Težeći da opravdamo poverenje koje nam ukazuju članovi, nastavljamo dalje, sa željom da naredne godine jubilej povodom 20 godina postojanja obeležimo sa još boljim rezultatima i novim pogodnostima za članove, stojeći raširenih ruku da u svoje okrilje prihvatimo i buduće generacije inženjera.

Hvala na ukazanom poverenju.

Vaša Inženjerska komora Srbije