19. ДАНИ АРХИТЕКТУРЕ НИША

19. ДАНИ АРХИТЕКТУРЕ НИША

Prva u nizu je izložba 7. TRIJENALE ARHITEKTURE NIŠ – 2018, koja predstavlja presek arhitektonskog stvaralaštva Jugoistočne Srbije u periodu od 2015. do 2018. godine. Za Trijenale je selektovano 84 radova u pet kategorija i to: Arhitektonske realizacije, Arhitektonski projekti, Enterijeri – realizacije, Studentski radovi i Publikacije. Na dan otvaranja Žiri objavljuje po tri nominacije u svim kategorijama, a na samom otvaranju proglašava pobednike u svakoj od kategorija kao i dobitnika Velike nagrade Trijenala. Ova izložba održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 02. do 07. oktobra 2018.g. Otvaranje u 19 časova.

Druga po redu je izložba Nagrade i konkursi – BINA 2018, čija postavka predstavlja arhitektonske i urbanističke radove kao i nagrade za arhitekturu u periodu maj 2017.-maj 2018.gpdine, koje su realizovane u okviru Društava ili Udruženja arhitekata Srbije. Ova izložba održaće se u Galeriji DAN u Nišu od 09. do 14. oktobra 2018.g. Otvaranje u 19 časova.

Treća po redu je izložba Arhitektonski vodič 100 Niš, što predstavlja prikaz 100 objekata koji su ušli u pomenuti  Vodič. Povodom dva velika jubileja Društva arhitekata Niša u 2011. godini, 120 godina organizovanog inženjerstva u Nišu i 50 godina od osnivanja Društva arhitekata Niša, započeta je izrada Arhitektonskog vodiča Niša, kroz serijal od 4 izložbe koje su predstavile nišku arhitekturu od 1878. godine, kada je Niš oslobođen od Turaka, pa sve do današnje-savremene arhitekture. Kulminacija višegodišnjeg rada predstavlja izdanje Arhitektonskog vodiča 100 Niš sa pratećom izložbom koja će ovom prilikom biti prezentovana. Ova izložba i promocija Vodiča održaće se u Galeriji DAN u Nišu od 16. oktobra do 21. oktobra 2018.g. Otvaranje u 19 časova.

Četvrta  po redu je Izložba Akademika Prof. Ivana Antića – ARHITEKTONIČNO, autora, prof.dr Dijana Milašinović  Marić i dr Igor Marić. Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja u oblikovnom u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture. Ova izložba održaće se u Holu Građevnsko arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu od 23. do 28. oktobra 2015.g. Otvaranje u 12 časova.

Svečano otvaranje manifestacije 19.  DANI ARHITEKTURE NIŠA je zakazano u utorak, 02. oktobra 2018.g. sa početkom u 19 časova u Oficirskom domu (Orlovića Pavla 28a, Niš).

Odlukom Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije manifestacija 19. Dani arhitekture Niša  uvrštena je u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2018. godinu kojom je utvrđeno sledeće vrednovanje ove aktivnosti sa 5 bodova za učesnike na predavanjima, 5 bodova za posetioce izložbe i 10 bodova za predavače.

Posetioci, članovi Komore mogu potvrditi svoje prisustvo na otvaranju izložbi u periodu od 18 do 20 sati upisom na spisak koji će biti na vidnom obeleženom mestu u prostoru održavanja izložbe.

Pozivaju se svi zainteresovani članovi da posete izložbe i učestvuju u realizaciji programa manifestacije. Celokupni program možete preuzeti ovde.